Free cookie consent management tool by TermsFeed Opgavebeskrivelser | Læs om de forskellige gulvopgaver her

Opgavebeskrivelser - nyt gulv og gulvservice

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende pris pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med projektet

Beregn prisen her

Et nyt gulv lægges typisk af enten en murer eller en tømrer. En murer lægger gulve i klinker og fliser, og en tømrer arbejder med trægulve.

Det kan være svært generelt at sige, hvor lang tid det vil tage at få monteret et nyt gulv. Det afhænger især af typen og tilstanden af det eksisterende undergulv.

Trægulve - de to typer

Med prisberegneren er det muligt at beregne en vejledende pris på enten et lamelgulv eller et massivt trægulv - men hvad er forskellen?

Her er en kort forklaring på forskellen på de to gulvtyper.

Klinker og fliser

En klinke er en hårdtbrændt lerflise, der er særdeles stærk og modstandsdygtig overfor slid og belastning. Klinker er derfor et godt valg, når man vil have et nyt flisegulv.

Gulvfliser behøver dog ikke være klinker - man kan også få et nyt gulv i naturstensfliser, eks. marmor, granit og lignende. Denne gulvtype er i prisberegneren kategoriseret som "Høj kvalitet".

Du kan læse mere om flise- og klinkegulve her.

Forløbsbeskrivelse på montering af gulv

Vær opmærksom på at dette er en generel beskrivelse! Spørg din håndværker, hvis du vil have klar besked om monteringen af dit gulv.

1. Klargøring af rummet

Som det allerførste, skal man åbne for pakkerne med de nye planker og lade dem temperere til rumtemperaturen, med mindre de leveres nedtørret til normale brugsforhold. Tjek derfor grundigt oplysningerne fra fabrikanten.

Når et nyt gulv skal monteres skal rummet tømmes, så gulvarealet er ryddet. Billeder og ophængte skabe kan blive hængende, så længe de ikke vil genere for arbejdet.

Flere scenarier kan være gældende som forberedende foranstaltning:

Udjævning af undergulv, gulvisolering, gulvvarme eller etablering af fugtspærre, hvis der er risiko for opfugtning nedefra - fx ved beton.

Er det nødvendigt med en udjævning af gulvet, skal man indregne størkningen i sine tidsplaner. Alt afhængig af materiale og forhold kan det tage op til flere døgn, før undergulvet er klar til at få lagt beklædning på.

2. Montering af det nye gulv

Tiden det tager at montere et nyt gulv afhænger af gulvtypen og erfaring.

Et nyt klinkegulv skal have tid til at tørre, før det tages i brug, hvorimod et færdiglagt trægulv kan tage i brug med det samme, med mindre det skal efterbehandles - for eksempel en ludbehandling.

Et lamelgulv monteres med et underlag og typisk som en svømmende montering. Ved en svømmende konstruktion bærer undergulvet gulvet.

Et massivt trægulv lægges på strøer og sømmes fast. Gøres det skævt risikerer du at gulvet synker. Ved en konstruktion med strøer bærer gulvet sig selv. Det kaldes derfor også et bærende trægulv.

Gulvvarme

Hvis der er gulvvarme, eller der skal etableres gulvvarme, er det vigtigt at anlægget har været i drift inden gulvlægningen.

Ved monteringen af trægulve: Inden gulvbelægningen monteres skal gulvvarmen have været slukket i to dage. Efter trægulvet er monteret, skal man tænde for gulvvarmen og gradvist hæve temperaturen. Man må aldrig pludselig hæve og sænke for gulvvarmen i et trægulv af hensyn til fugtigheden i træet!

Gulvafslibning, gulvpolering og trappeslibning

Gulvafslibning, gulvpolering og trappeslibning er forholdsvis enkle gulvopgaver, som de færreste dog har evnerne eller udstyret til at udføre selv.

Afslibning eller afhøvling er det første skridt i processen. Man kan afslibe eller afhøvle trægulv af stort set enhver art, dog kan man ikke afslibe eller afhøvle laminatgulve. Grunden til dette er, at selve trælaget er for tyndt til at kunne undvære de 1-3 millimeter, som fjernes under behandlingen.

Herefter er det vigtigt at behandle trægulvet eller trappetrinene for at sikre et langtidsholdbart og smukt resultat.

Gulvafslibning eller gulvafhøvling

Gulvafslibning udføres ved hjælp af flere forskellige maskiner, når slibningen udføres på den rigtige måde. Selve resultatet af en gulvafslibning påvirkes nemlig af sandpapirets kvalitet og grovhed.

Gulvafhøvling anvendes, når gulvet er skadet i dybden og en afslibning ikke vil give et tilstrækkeligt pænt resultat. Her fjernes der et tykkere lag af trægulvet for at komme ned til det helt friske og pæne udseende igen.

Trappeslibning

Ligesom ved gulvafslibning kan trapper med trætrin afslibes eller afhøvles for at genoprette trappens gode udseende.

Trappeslibning tager længere tid pr. m2 end gulvafslibning, og prisen udregnes derfor pr. etage og ikke pr. m2.

Her skelnes der imellem en indvendig trappe, en trappeopgang og trapper behandlet med fernis.

Indvendige trapper er trapper i en almindelig bolig, eksempelvis et hus eller en ejerlejlighed, og en trappeopgang er betegnelsen for trapperne i en etageejendom.

Trapper, der tidligere har været behandlet med fernis, er sværere at renovere og kræver særligt udstyr, så derfor findes denne mulighed også i prisberegneren.

Gulvpolering

Efter en afslibning eller afhøvling bør man behandle trægulvet eller trappen med lak, olie eller lud og sæbe.

Har du udelukkende brug for en pris på gulvpolering, kan du beregne en pris uafhængigt af gulvafslibning, og ellers bedes du tage stilling til, hvilken type gulvbehandling, du ønsker at få med i afslibningsprisen.

Gulvpolering og efterbehandling er vigtigt, da der etableres et beskyttende lag, som sikrer trægulvet mod skader i fremtiden.

Er du i tvivl om, hvilken type efterbehandling der passer bedst til dit trægulv, så kan det være en god idé at få råd og vejledning fra en fagmand, før du beslutter dig for olie, lak eller lud og sæbe.

gulvpris.dk