Free cookie consent management tool by TermsFeed Overfladebehandling | Sådan behandler du trægulvets overflade

Overfladebehandling

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende pris pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med projektet

Beregn prisen her

Pas godt på dit nye trægulv:

Man overfladebehandler et trægulv for at beskytte det mod slitage, og for at forhindre at smuds og væsker trænger med i gulvet. Men det er også for udseendets skyld!

Man benytter følgende til overfladebehandling af trægulve:

  • Ludbehandling
  • Sæbebehandling
  • Oliering
  • Voksbehandling
  • Lakering

Alt afhængig af producenten af gulvet, kan det leveres forbehandlet.

Valg af overfladebehandling bør besluttes ud fra følgende kriterier: udseende, vedligeholdelsesarbejde, rengøring, brugsintensitet og brugsart. Der stilles forskellige krav til et køkkengulv og et soveværelsesgulv.

Fyrtræ egner sig til alle de ovennævnte overfladebehandlinger. Til mørke træsorter - for eksempel mahogni - vælger man ofte en oliering eller voksbehandling, fordi disse giver træet en flot og dyb glød. Overfladebehandlingen af sit gulv er en smags sag, men det er altid en god idé at snakke med leverandøren af gulvet om, hvordan man opnår det bedste resultat.

Beskrivelse:

En ludbehandling er ikke en decideret overfladebehandling, men en forberedelse til en overfladebehandling med sæbe, voks eller olie. En ludbehandling er en foranstaltning, der forsinker træets naturlige gulning. Derfor bør man ikke ludbehandle mørke trægulve!

En sæbebehandling giver en mættet ensartet overflade uden overlapninger med hvid-grå slikemat glans. Natursæbe kan anvendes på alle træsorter. For det bedste resultat bør gulvet behandles to gange inden brug.

En oliebehandling kan fås i en upigmenteret eller hvidpigmenteret version til trægulve. Alle træsorter kan oliebehandles, men man bør tage leverandøren med på råd, inden man giver sig til at oliere et nyt gulv.

Når et gulv skal oliebehandles, så følg anvisningerne grundigt når det påføres.

En oliebehandling er en imprægnering, og gulvet vil fremstå med en ensartet mættet overflade uden overlapninger og med ensartet glans.

På nogle områder, som køkken og gangarealer, bør man efteroliere med en plejeolie én til flere gange om året. Det er vigtigt at olien ikke gennemslides, da det ved en gennemslidning kan være svært igen at opnå et ensartet resultat ved reparationer. Ved stærkt beskadiget arealer kan det være nødvendigt at slibe gulvet til rent træ og så foretage en traditionel oliebehandling.

En voksbehandling findes i både en upigmenteret og hvispigmenteret udgave. Er trægulvet meget lyst, bør voksproducenten tages med på råd, før voksen påføres.

Et voksbehandlet gulv giver en mættet ensartet overflade uden overlapninger og med en slikemat glans.

En lakering danner en film på træets overflade og kan bidrage til at fremhæve træets naturlige farver. En lakering er en holdbar overfladebehandling, der ikke bliver nødvendig at genbehandle i flere år. Hvis man søger en overfladebehandling af sine trægulve, der er meget rengøringsvenlig, skal man vælge en lakering. Lak er resistent overfor de mest almindelige husholdningskemikalier.

NB - et ubehandle ahorn gulv bør ikke lakeres med en vandbaseret lak. Ahorn indeholder sukkerkrystaller, som ved vandpåvirkning kan give rødbrune pletter i træets overflade.

Et lakeret gulv vil fremstå som en mættet ensartet overflade uden overlapninger og med ensartet glans.

gulvpris.dk